«

»

dec 30

LEZÁRULT A JELENTŐS KÖRNYEZETMINŐSÉG-JAVÍTÓ BERUHÁZÁS

Lezárult a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó öt település (Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu) csatornahálózatának bővítése tárgyú, KEOP-1.2.0/B/10-2010-0061 azonosítási számú, több mint 4 milliárd forintos projekt.

 

A közösségi cselekvés kereteinek meghatározásáról a víz-politika területén” című, 2000. december 22-én hatályba lépett, 2000/60/EK irányelv az EU új víz-politikája érvényesítésének legfontosabb eszköze. Az előírásai szerint az Európai Unió tagállamaiban 2015-ig jó állapotba kell hozni minden olyan felszíni és felszín alatti vizet, amelyek esetén ez egyáltalán lehetséges és fenntarthatóvá kell tenni a jó állapotot. 2004 és 2015 között Magyarországon a szennyvízgyűjtő csatornahálózattal ellátott területen élő lakosok száma 68%-ról 88-90%-ra nőtt, és a gyűjtőhálózattal összegyűjtött szennyvizek teljes mennyisége legalább másodfokú biológiai tisztítást kap a befogadóba történő kibocsátás előtt.

A Dunakanyar-Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása 2009 márciusában döntött a kistérségi csatornázási pályázat beadásáról EU-s források elnyerése céljából (KEOP 1.2.0. Szennyvízelvezetés és tisztítás kétfordulós pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatására). A csatornázási pályázathoz öt település – Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor – csatlakozott.

2009 decemberében megalakult a Dunakanyari Csatornázási Társulás, mely az érintett önkormányzatokat, mint beruházókat képviseli a projekt megvalósításában. Az önkormányzatok közreműködésével a csatornázásra kijelölt területeken lévő ingatlanokon 2010 nyarán kezdődött el a lakossági szervezés. A csatornázásban résztvevő lakosok Dunakanyari Csatornamű Vízgazdálkodási Társulatot alapítottak, amely a lakossági befizetések összegyűjtéséről gondoskodik.

 1. november 20-án, a pócsmegyeri Polgármesteri Hivatalban írták alá ünnepélyes keretek között a projekt szerződését. Az előkészítő és tervezési munkák után, 2014 szeptemberében elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

Az öt településen közel 4000 ingatlant érint a csatornázási fejlesztés, ebből Leányfalun, Tahitótfalun, Szentendrén közel 1500, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron közel 2500 bekötés valósul meg a beruházás révén.

A mintegy 4 milliárd forint összegű uniós támogatásból, illetve a lakossági befizetésekből megvalósuló beruházás révén jelentősen nő a lakosság életminősége és csökken a környezet terhelése. A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, a projekttel párhuzamosan idén befejeződtek a szentendrei szennyvíztisztító-telep beruházási munkálatai, így a fejlesztés révén a telep alkalmassá vált a régió megnövekedett igényének kiszolgálására, csökkentve a környezeti terhelést.

4 comments

Skip to comment form

 1. leányfalusi szezonlakó

  Köszönjük a tervezőknek, szervezőknek, kivitelezőknek a lebonyolítást!

 2. Propaganda

  Köszönjük mindenkinek ezt a szép bejelentést, és várjuk, hogy mikor készül el valójában!

  Szerintem akkor lesz kész, amikor már rá is lehet csatlakozni.

 3. Szondy György

  Tisztelt DCSVT!

  Azon bejelentésükkel, hogy a csatornázási projekt Leányfalun is lezárult , egyáltalán nem értek egyet. Lehet, hogy azt gondolják, ha az utcán befejezték a csatorna fektetést az a készt jelenti.
  December 20-án a következő levelet küldtem Laub úrnak, melyhez később fényképeket is mellékeltem a kertünkben a munkák után maradt állapotokról, továbbá a kertünk előtt az utca állapotáról. Levelemre mindez ideig választ nem kaptam.

  Tisztelt Laub Úr !

  Szondy György vagyok. Leányfalun a Fecske u. 6 szám alatt van családunknak hétvégi háza.Úgy tudom, hogy az ott folyó csatornázási munkák irányítása Önhöz tartozik. Azt is hallottam, hogy az elkészült csatornát és az utcát, helyreállítás után át is vették. Ha ez így van az részünkre nagyon szomorú. Az átvétel során , valószínű, hogy nem néztek be a kertünkbe, ahol a szerelvények beszerelése és a gödrök betemetése után tetemes mennyiségű föld és kő maradt. Jakab Úr szerint ez egy talicskányi /szerintem kb 10-15/ és azért maradt ott mert majd megsüllyed a talaj, és akkor jól jön. És azt is mondta a Jakab úr, ha meg felesleg marad, akkor majd tavasszal, ha ők csinálják a bekötést majd elviszik. Igen , valóban beszéltünk arról, hogy esetleg velük csináltatjuk meg a bekötési munkát, de ez egyáltalán nem biztos és nem szeretnénk másnak újra azért fizetni ami bele tartozna az Önök által elvégzendő munkákba. Ezért kérem szíves intézkedését abban, hogy kertünkben az eredeti állapotot állítsák vissza. A másik problémánk a kertünk előtti utcarész állapota.
  Ha Ön járt arra, akkor láthatta, hogy az egész utcát nagyjából helyreállították, kivéve a Fecske utca 6 szám előtti alsó részhez nem nyúltak. Sártenger, hepe-hupa maradt a munkák után. Nem 2 fillért fizetünk ki ezekért a munkákért, ezért elvárnánk,hogy ezeket megelégedésünkre végezzék el. Kérem szíves intézkedését az utca rendezésében is.

  Üdvözlettel : Szondy György

 4. Szűcs Judit

  Érdeklődnék hogy az útépítés miatt keletkezett karokat ki fogja rendezni? A kár fel lett véve de a potszemlére a kárszakértőjük 2 hónap alatt többszöri egyeztetett időpontban sem ment el! A károm több mint 200000 Ft, kénytelen voltam kifizetni hogy használhassam a kocsit de ki fogja ezt nekem megtéríteni? Szűcs Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.